Što su peptidi u kozmetici? Tajni sastojak za zdravu, mladenačku kožu – Revelo Cosmetics

Što su peptidi u kozmetici? Tajni sastojak za zdravu, mladenačku kožu

Što su peptidi u kozmetici? Tajni sastojak za zdravu, mladenačku kožu

 

Peptidi su sastojak koji trebate tražiti u preparativnoj kozmetici. Ako još ne koristite peptide u svojoj dnevnoj njezi, pogotovo ako ste stariji od 35 godina, ovaj je članak za vas! Saznat ćete sve što trebate znati o peptidima, plus koji su najefektivniji načini za njihovu primjenu u dnevnoj rutini.

Nastavite čitati da saznate:

  • Što su peptidi?
  • Što su peptidi u kozmetici?
  • Tipovi peptida
  • Što rade peptidi za kožu?
  • Kako ih koristiti u dnevnoj rutini 

 Jeste li spremni za zdravu kožu mladenačkog izgleda? Krenimo!

 

Što su peptidi?

Pojednostavljeno, peptidi su mali proteini, zvani kratki lanci aminokiselina. Proteini su dugi lanci aminokiselina, često sastavljeni od stotinu ili više aminokiselina u specifičnoj sekvenci. Aminokiseline su gradivni elementi svih proteina u tijelu, uključujući važne proteine poput kolagena i elastina. Unosimo ih u tijelo kroz hranu bogatu proteinima poput mesa, jaja, mliječnih proizvoda, grahorica i orašastih plodova.

Naše tijelo koristi aminokiseline kako bi izgradilo peptide i proteine.

Peptide nalazimo u svim stanicama i imaju mnoge biološke funkcije uključujući:

  • Antioksidativno
  • Antimikrobno
  • Antiinflamatorno djelovanje
  • Inhibicija enzima
  • Stanična signalizacija

 

Peptidi se dodaju u formule za njegu kako bi usmjerili ove aktivnosti na kožu. Imaju multiple efekte, rade simultano na nekoliko načina u koži. 

 

Vrste peptida

U preparatima za njegu kože dodaju se različiti peptidi kako bi se ciljano djelovalo na specifične procese u kože te umanjili znakovi starenja. Studija iz 2009 podijelila je peptide za njegu kože u 4 kategorije: neurotransmiteri, signalni peptidi, peptidi nosači i inhibitori enzima. Novija istraživanja ističu važnost i njihovog antimikrobnog djelovanja. 

Pogledajmo svaku kategoriju zasebno:

  • Neurotransmiteri - ova kategorija uključuje botox i druge injektibilne peptide i topničke heksapeptide koji imaju sličnu aktivnost.
  • Signalni peptidi- ovo su najčešći peptidi koje nalazimo u kozmetičkim preparatima i smatraju se prirodnim faktorima rasta. Stimuliraju proizvodnju strukturnih proteina poput kolagena i elastina. 
  • Peptidi nosači– ovi peptidi prenose nutrijente u kožu, poput magnezija i bakra. Prva aplikacija transportnih peptida bila je u formulama za cijeljenje rana, ali novije služe i za ublažavanje finih linija i bora.
  • Inhibitori enzima- ovi peptidi inhibiraju enzime koji ubrzavaju starenje, poput kolagenaze koja razgrađuje kolagen i elastaze koja razgrađuje elastin kako bi se usporila degradacija ovih ključnih proteina.
  • Antimikrobni peptidi- ova kategorija peptida smanjuje upalu i jača kožnu barijeru. Neke studije ističu antimikrobne peptide kao djelotvoran tretman za atopijski dermatitis.

 

 

Deco-Lift

 

 

Što rade peptidi za kožu?

Poznato je da peptidi u preparatima za njegu imaju umirujući učinak te tako poboljšavaju funkciju i izgled kože. 

Prednosti peptida:

  • Posvjetljivanje i zaglađivanje kože
  • Povećanje kolagena i elastina
  • Ublažavanje finih linija i bora
  • Promoviranje zdravlja kože
  • Stimulacija prirodnih faktora rasta
  • Jačanje kožne barijere
  • Ujednačavanje tena i smanjenje hiperpigmentacija
  • Hidratacija kože
  • I još vise!

 

POSVJETLJIVANJE KOŽE

Koža bez sjaja znak je starenja i akumulacije mrtvih stanica. Uz eksfolijaciju, peptidi mogu prodrijeti u kožu i promovirati hidratiziran, zdrav i sjajan izgled kože. 

POVEĆANJE KOLAGENA I ELASTINA

U procesu starenja smanjuje se proizvodnja kolagena, a povećava njegova razgradnja, što dovodi do gubitka čvrstoće kože. Topički peptidi smanjuju gubitak kolagena, potiču njegovu proizvodnju, povećavaju hidrataciju, čineći kožu čvršćom i elastičnijom. 

U studiji iz 2019 je pokazano da peptidi povećavaju sadržaj vode u epidermisu i poboljšavaju elastičnost kože nakon 28 dana korištenja. Također, pokazalo se da topički peptidi djeluju brže nego oralni nadomjesci peptida. 

 

UBLAŽAVANJE FINIH LINIJA I BORA

Jedan od najočitijih znakova starenja je pojava finih linija i bora, što je rezultat degradacije proteina i gubitka hidratacije. Studija iz 2020 je proučavala anti-age učinak peptida i pokazala značajan učinak na bore u samo dva tjedna upotrebe.

 

Kako koristiti peptide u dnevnoj rutini njege

Uključite peptide u vašu dnevnu rutinu njege, a za dodatni efekt koristite proizvode koji kombiniraju peptide sa drugim aktivnim sastojcima poput hijaluronske kiseline, vitamina C, niacinamida, retinola i drugih.

SERUMI

Serum obogaćen peptidima je odličan način za dobivanje svih benefita peptida, uz druge hidratizirajuće i njegujuće sastojke. Nanesite serum na čisto lice i pričekajte nekoliko minuta kako bi se u potpunosti upio prije idućeg koraka vaše rutine. 

NassifMD® Age Defying Eye Renewal Serum sadrži argirelin, napredni heksapeptid, često nazvan botoksom u bočici.  Ublažava ekspresijske linije, čineći ih manje vidljivima te poboljšava izgled koze oko očiju. Također sadrži Eyeseryl® Solution B, kompleks tetrapeptida, kako bi se smanjila natečenost i tamni kolutovi oko očiju.

 

 

Eye Renewal Serum

 

HIDRATATORI

Možete uključiti peptide i kao dio vaše rutine za hidrataciju. S obzirom da hidratantne kreme i inače zaključavaju vlagu u koži, one s dodatnim peptidima još više povećavaju hidrataciju i doprinose mladenačkom izgledu kože. 

NassifMD® Soft Focus Hydrating Day Cream je odličan izbor za dnevnu kremu. Ova formula sadrži Crystalide™, bioharmonički peptid koji promovira zdravi sjaj kože. NassifMD® Soft Focus hidratantna dnevna krema također sadrži i hijaluronsku kiselinu za hidrataciju i ublažavanje finih linija, niacinamid za smanjenje upale i zaštitu kože te ekstrakt crvene djeteline kako bi se koža pročistila i izbalansirala.

 

Eksfolijatori i pilinzi

Drugi način za uključivanje peptida u njegu kože je kroz specijalno dizajnirane eksfolijatore i pilinge. Ovi proizvodi uklanjaju mrtve stanice kože i dostavljaju peptide u dublje slojeve, potičući izmjenu stanica i zdravu, sjajnu kožu. 

NassifMD® Micro-Spa Radiance Resurfacing Peel je izvrstan primjer kako dodati peptide u piling inspiriran spa tretmanima. Korak 1 je maska sa vitaminom C koja sadrži Dermaxyl, antiage peptid koji obnavlja kožnu barijeru. Korak 2 je aktivirajući gel sa alfa-hidroksi kiselinama za nježnu eksfolijaciju. 

 

Cijela kolekcija NassifMD® koja sadrži peptide, a dostupna je preko Revela:

 

Dajte šansu peptidima i počnite uživati u zdravoj, hidratiziranoj koži mladenačkog sjaja sa manje linija i bora.