Sve što treba znati o čišćenju i eksfolijaciji kože – Revelo Cosmetics

Sve što treba znati o čišćenju i eksfolijaciji kože

Sve što treba znati o čišćenju i eksfolijaciji kože

Sve što treba znati o čišćenju i eksfolijaciji kože

 

Dobra i pravilna rutina njege kože neophodna je za održavanje zdrave i blistave kože. Svaka rutina njege kože treba započeti s pravilnim i kvalitetnim čišćenjem kože. Osim čišćenja kože, neophodno je raditi i eksfolijaciju, tj.piling kože. Zašto je čišćenje kože jedan od najbitnijih koraka svake rutine, kako se pravilno koža čisti i što je bitno znati kod pilinga kože, pročitajte u nastavku teksta.

 

 

Čišćenje kože

 

Čišćenje kože je prvi korak u svakoj rutini njege kože. Važno je ukloniti svu nečistoću, prljavštinu, ulja i šminku koja se nakupila na vašoj koži tokom dana. Čišćenje takođe pomaže da se vaša koža pripremi za sve iduće korake njege kože i nastavak rutine. Kada je koža dobro i kvalitetno očišćenja, svi proizvodi koji se nakon toga stavljaju na kožu ( toneri, serumi, kreme…) bolje će se upijati u kožu, a njihovi sastojci mogu kvalitetno djelovati samo ako je koža čista.

 

MicroSpaPeel

 

Prilikom odabira sredstva za čišćenje, važno je uzeti u obzir tip kože. Ako imate suhu ili osjetljivu kožu, bitno je da vam sredstvo za čišćenje dodatno ne isušuje kožu, nego da ju hidratizira. Preporučamo da izaberete blaže i nježnije proizvode koji neće dodatno narušiti kožnu barijeru.  Ako imate masnu kožu možete koristiti i nešto „jača“ sredstva za čišćenje koja će vam pomoći da kontrolirate i otklonite višak sebuma sa kože.

 

Prilikom čišćenja kože koristite mlaku vodu i nježno umasirajte sredstvo za čišćenje na kožu kružnim pokretima. Temeljno isperite i osušite kožu čistim ručnikom ili papirnatim ručnicima. Izbegavajte upotrebu vruće vode koja može skinuti prirodna ulja s vaše kože. Također izbjegavajte gruba trljanja kože koja mogu izazvati iritacije.

 

Eksfolijacija i piling kože

 

Eksfolijacija/piling jedan je od najbitnijih koraka njege kože. Uključuje uklanjanje mrtvih stanica sa površine kože, a koža nakon njega ostaje glatka i zdrava. Osim toga, piling nam služi kako bi očistili pore te poboljšali teksturu kože. Svakako doprinosi i pomaže apsorpciji drugih proizvoda na kožu. 

Postoje dvije vrste pilinga: fizički piling i kemijski piling.

 

Fizički piling su proizvodi koji sadrže male granule ili zrnca koja fizički uklanjaju mrtve stanice kože. Kod fizičkog pilinga je bitno da se nježno utrlja u kožu, bez grubih pokreta koji mogu kožu oštetiti. Piling je potrebno isprati mlakom vodom.

 

S druge strane, kemijski piling koristi kiseline. Najčešće su to AHA i BHA kiseline. AHA kiseline djeluju na površini vaše kože, dok BHA kiseline prodiru dublje u pore.

Pure Hydration Gentle Cleanser 

Kada birate piling, važno je uzeti u obzir tip kože i osjetljivost. Prekomjeran ili preagresivan piling može izazvati iritaciju kože, suhoću i osjetljivost.  Za većinu ljudi, piling jednom do dva puta tjedno je dovoljan da se vide njegovi benefiti i prednosti.

 

Zašto su čišćenje i eksfolijacija kože neophodni za lijep i zdrav izgled kože?

 

Koža prirodno odbacuje mrtve stanice kože, ali ponekad je taj proces dosta spor, te mrtve stanice ostaju na površini kože. Nakupljanje mrtvih stanica na površini kože može začepiti pore, što dovodi do neujednačene teksture kože i nastanka mitesera, komedogena i prištića.

 Dawn to Dusk

 

Čišćenje i piling su neophodni koraci u svakoj rutini njege kože. Čišćenje pomaže u uklanjanju prljavštine, ulja i ostataka šminke sa vaše kože, dok piling pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože i poboljšanju apsorpcije drugih proizvoda za njegu kože. Pri odabiru proizvoda za čišćenje ili piling, obavezno uzmite u obzir tip kože i osjetljivost. Redovitim i kvalitetnim čišćenjem i pilingom možete postići zdraviju i sjajniju kožu.

 

Detox Pads