Vitamin C ili retinol? Ili oboje? – Revelo Cosmetics

Vitamin C ili retinol? Ili oboje?

Vitamin C ili retinol? Ili oboje?

U svijetu skincare rutine u posljednje vrijeme se nameće pitanje treba li koristiti vitamin C ili retinol. Oba sastojka su visokoučinkovita u rješavanju najčešće problematike poput finih linija i bora, neujednačenog tena, proširenih pora te drugih znakova starenja kože.

Međutim, treba li uopće birati između ova 2 sastojka?

Možete li imati benefit oba u vašoj skincare rutini? Naravno da možete, nastavite čitati i saznat ćete kako i zašto.

 

U ovom članku odgovaramo na pitanja:

 

 Što je to retinol?

 Što je vitamin C?

 Mogu li se koristiti zajedno?

 Najbolji način za upotrebu oba preparata

 

Krenimo

 

 

"MUST HAVE" SASTOJCI ZA NJEGU KOŽE: RETINOL I VITAMIN C

Vitamin C i retinol su na vrhu ljestvice sastojaka potrebnih za zdravlje kože. Oba su jaki antioksidansi potrebni za održavanje strukture, funkcije i zaštite kože.

Najčešće ih nalazimo kao glavne sastojke seruma.

Pa saznajmo što su i koje su im prednosti.

ŠTO JE RETINOL?

Retinol spada u kategoriju retinoida, u kojima su svi aktivni oblici vitamina A. Najpoznatiji je topički anti-age sastojak, koji poboljšava izgled kože i usporava pojavu znakova starenja. Za ovu kozmetičku svrhu je odobren od strane FDA, a u dermatologiji se propisuje u sklopu standarnog protokola za liječenje akni.

Vitamin A sudjeluje u ekspresiji gena, rastu stanica te diferencijaciji. Epidermis stalno odbacuje mrtve stanice i stvara nove, a za to mu je prijeko potreban vitamin A. Topička aplikacija podupire formaciju novih stanica kože.

PREDNOSTI RETINOLA

Topički tretmani retinolom vidno poboljšavaju zdravlje stanica epidermisa i dermisa, što je potvrđeno biopsijama i slikovnim metodama.

Prednosti retinola su:

smanjuje bore - retinol je jedan od najučinkovitijih topičkih sastojaka za usporavanje znakova starenja povećavanjem izmjene stanica. Nove stanice pomažuda koža izgleda mlađe i zdravije.

- poboljšava strukturu kože - retinol potiče gene koji proizvode kolagen, galvni građevni protein kože. Također inhibira njegovu razgradnju.

- povećava hidrataciju kože - retinol pomaže da koža zadržava vlagu jer potiče stvaranje kolagena i jača barijeru kože

- štiti kožu - epidermis je dio kože koji se sastoji od samo nekoliko slojeva stanica koje štite tijelo od štetnih utjecaja izvana. Retinol jača zaštitnu barijeru te štiti kožu od zagađenja, UV oštećenja igubita vode. Također djeluje kao antioksidans.

- promovira blistav, ujednačen ten - retinol prevenira i liječi akne, ujednačava ton kože stimulirajući izmjenu stanica te štiti od vanjskih utjecaja

 

 

 

ŠTO JE VITAMIN C?

Vitamin C je esencijalni vitamin kojeg nalazimo u ljudskom tijelu, a najveća mu je koncentracija u koži. Vanjski sloj kože, epidermis, sadrži najveću razinu vitamina C u stanicama.

Visoka koncentracija vitamina C u koži djeluje antioksidativno, promovira proizvodnju kolagena i održava zdravu barijeru. Niže koncentracije vitamina C nalazimo u koži oštećenoj  sunčevim zračenjem.

Prehrana je glavni izvor vitamina C, ali se također može koristiti i topički za dodatni učinak.

 

PREDNOSTI VITAMINA C

Topički vitamin C sprječava preuranjeno starenje, pogotovo kada mu je razina u koži ispod optimalnog nivoa. Topljiv je u vodi, stoga treba biti formuliran tako da može prodrijeti kroz kožnu barijeru.

Pednosti vitamina C:

Proizvodnja kolagena- vitamin C je kofaktor za izgradnju kolagena, koji je važan za strukturu kože i hidrataciju. Bez dovoljno vitamina C, ne može se stvarati novi kolagen.

 

Antioksidativna zaštita- vitamin C je najrasprostranjeniji antioksidans ukoži, štiti je od oštećenja urokovanog slobodnim radikalima, toksinima i UV zračenjem te time pomaže i funkciju barijere.

 

Smanjuje sintezu melanina- vitamin C smanjuje produkciju melanina koji je zaslužan za pojavu hiperpigmentacija, poput staračkih mrlja

 

Genrealno, vitamin C znači hidratiziranu, ujednačenu kožu sa manje bora i znakova starenja.

 

MOŽETE LI KORISTITI RETINOL I VITAMIN C ZAJEDNO?

Koristite retinol i vitamin C kao dio rutine za njegu kože i anti-age efekt. Vitamin C ima slične prednosti kao vitamin A (retinol), međutim važno je naglasiti da su oba nutrijenta esencijalna za zdravlje kože i imaju različite mehanizme djelovanja unutar nje.

Djeluju na istu problematiku kože, ali na drukčiji način te stoga možete očekivati bolji efekt ukoliko ih koristite zajedno.

Dvije studije su pratile utjecaj kombinacije vitamina C i retinola u postmenopauzalnih žena i pokazale su da dolazi do djelomične regresije kožnih oštećenja uzrokovanih starenjem i sunčevim zračenjem.

 

KAKO KORISTITI RETINOL I VITAMIN C

Sada je vrijeme da saznamo kako koristiti zajedno retinol i vitamin C za najbolje rezultate, prema preporuci plastičnog i rekonstruktivnog kirurga.

Dr Nassif preporučuje koristiti vitamin C i retinol svaki dan, ali u različito vrijeme, vitamin C ujutro i serum s retinolom navečer.

 

 

Retinol je visokoučinkovit nutrijent. S obzirom da pojačava osjetljivost na sunce, preporučuje ga se koristiti kao dio noćne njege. Kako biste izbjegli iritaciju potrebno ga je uvoditi postepeno, počevši od nekoliko puta tjedno do svaki dan. Također je odličan za problematiku masne i kože sklone aknama.

Ujutro koristite vitamin C serum kako biste dodatno zaštitili vašu kožu tijekom dana. Obavezno uključite i kremu s SPF faktorom u vašu rutinu, pogotovo ako ste večer prije koristili retinol.

 

Naši proizvodi sa ranije opisanim sastojcima su

 

HydroGel Nassif 

 

NassifMD Hydro-Gel sa hijaluronskom kiselinom i retinolom

sadrži inovativnu formu retinola, Hy-Retin, gdje je retinol vezan za hijaluronsku kiselinu. Hijaluronska kiselina penetrira u kožu i hidratizira ju te dostavlja retinol gdje je najpotrebniji. Ovaj hydro-gel serum, na vodenoj bazi, dizajniran je da potiče efekt retinola na kožu, kako bi se koža hidratizirala, smanjine fine linije i bore te otkrio blistav mladenački izgled.

 

 

Kada su u pitanju vitamin C i retinol, ne morate birati. Oba su esencijalni nutrijenti te ih prirodno nalazimo u koži. Topičkom aplikacijom unosimo ih direktno u kožu gdje se događa proces starenja.

 

Važno je da koristite vitamin C serum ujutro i retinol navečer, kako biste maksimalno iskoristili njihove prednosti. Primjetit ćete značajno poboljšanje zdravlja i izgleda kože te uživati u blistavom, ujednačenom tenu, koji je san svih nas.