Sve što trebate znati o alfa hidroksi kiselinama! – Revelo Cosmetics

Sve što trebate znati o alfa hidroksi kiselinama!

Sve što trebate znati o alfa hidroksi kiselinama!

Alfa hidroksi kiseline jedan su od najčešće propisivanih i učinkovitih pilinga u kozmetici, zahvaljujući svojoj ulozi u posvjetljivanju kože i smanjenju bora. Ovdje ćete saznati sve o glikolnoj, mliječnoj i ostalim aha kiselinama.

Kad se spomene kemijski piling, prvih sto ljudi često pomisli na agresivne tretmane nakon kojih koža ostaje nadražena i crvena. No, vremena su se promijenila i danas imamo na raspolaganju cijeli niz pripravaka s glikolnom i mliječnom kiselinom, koji su nježni i učinkoviti.

Osim u profesionalnim tretmanima u ordinacijama i salonima, aha kiseline se dodaju iu serume, kreme i sredstva za čišćenje koja se koriste kod kuće.


Što su AHA?

Tri najčešće skupine kiselina za piling su alfa, beta i polihidroksi kiseline. Uz toliko izbora na tržištu, laiku može biti teško razumjeti i odabrati pravi preparat za sebe. Ono što izdvaja aha kiseline je činjenica da su topive u vodi i djeluju na površini kože. BHA kiseline su topive u ulju i prodiru dublje, zbog čega su standard u liječenju akni (jedna od najčešće korištenih je salicilna kiselina). PHA imaju veću molekularnu težinu i stoga su nježniji od AHA kod pilinga kože.

Najpoznatije alfa hidroksi kiseline koje se koriste u proizvodima za njegu kože su glikolna i mliječna kiselina. Glikolna kiselina se dobiva iz šećerne trske, dok je mliječna kiselina obično sintetička. Oba imaju nisku molekularnu težinu i lako prodiru u kožu. Ostale AHA kiseline koje nalazimo u proizvodima za njegu kože su jabučna, limunska i vinska kiselina, koje se često nazivaju voćnim kiselinama zbog izvora u kojem se nalaze.

Koje su dobrobiti alfa hidroksi kiselina?

Alfa hidroksi kiseline izvrsne su za uklanjanje mrtvog vanjskog sloja kože, ostavljajući kožu mekšom i ujednačenijeg tonusa. AHA pomažu u izravnavanju pigmentacijskih nepravilnosti uzrokovanih melazmom i postupalne hiperpigmentacije. AHA također potiču proizvodnju vlastitog kolagena u koži.


Glikolna kiselina posebno je učinkovita za piling. Najčešće se koristi u proizvodima protiv starenja i profesionalnim pilinzima.


Mliječna kiselina je manje iritantna od glikolne kiseline. Osim što potiče obnovu stanica i čisti pore, mliječna kiselina hidratizira i održava kožnu barijeru.


Voćne kiseline iz obitelji AHA, kao što su limunska i jabučna, smatraju se najnježnijima zbog svoje veće molekularne težine i najbolje djeluju u kombinaciji s glikolnom i mliječnom kiselinom.


Mogu li koristiti AHA kiseline?


Većina ljudi, čak i oni s osjetljivom kožom, mogu koristiti AHA ako znaju kako. Kiseline ne djeluju kao retinoidi koji popravljaju kožu potičući upalu. Oni razgrađuju gornji sloj stanica kako bi potaknuli regeneraciju. Također, kožu ne oštećuju abrazivi kao kod mehaničkog pilinga, pa ako imate osjetljivu kožu, kiseline su pametan izbor, no ipak ih je potrebno postupno uvoditi u dnevnu rutinu.


Detox jastučići Dr. Nassif sadrže salicilnu, mliječnu i glikolnu kiselinu te su idealna nadopuna svakodnevnoj rutini njege.

 • nježno uklanjaju sve tragove šminke i dnevne nečistoće
 • dubinski čiste kožu i uklanjaju mrtve stanice kože
 • pomaže očistiti pore i smanjiti veličinu pora
 • pomažu u poboljšanju teksture kože i smanjuju pojavu finih linija i bora
 • pružaju antioksidacijsku zaštitu, ujednačavaju i posvjetljuju ton kože
 • pomažu hidratizirati kožu i smanjiti upalu

Microspa radiance resurfacing peel omogućuje vašoj koži osjećaj kao da ste na tretmanu u toplicama.

 • Ovaj inovativni tretman sadrži vitamin C, AHA, BHA kiseline i peptide za transformaciju kože 
 • pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože, prljavštine i čisti pore 
 • poboljšava izgled i strukturu kože smanjuje pojavu finih linija i bora, posvjetljuje i ujednačava ton kože 
 • pruža jaku antioksidacijsku zaštitu 
 • pomaže optimizirati funkciju barijere kože može se koristiti 1-2 puta tjedno.